Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een duidelijke boodschap afgegeven aan de bokswereld: als er geen nieuwe internationale boksfederatie opstaat, zal boksen geen onderdeel zijn van de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Deze waarschuwing komt na de intrekking van de erkenning van de mondiale boksbond IBA vorig jaar juni. Het IOC nam deze stap vanwege ernstige bestuurlijke, financiële en ethische problemen binnen de IBA. De situatie werd verergerd toen de federatie, onder leiding van de Rus Umar Kremlev, Russische en Belarussische boksers toestond deel te nemen onder hun eigen vlag, iets wat het IOC om politieke redenen niet accepteert vanwege de conflicten in Oekraïne.

Het IOC nam de organisatie van de bokswedstrijden over voor zowel de Spelen van Tokio als die van dit jaar in Parijs, maar is niet van plan dit ook te doen voor Los Angeles 2028. Hierdoor staat de olympische status van het boksen op het spel.

Het IOC doet een beroep op de nationale boksbonden om zich te verenigen bij één internationale federatie waarmee ze kunnen samenwerken. Als alternatief voor de IBA werd de nieuwe mondiale federatie World Boxing opgericht, onder leiding van de Nederlandse voorzitter Boris van der Vorst. Het IOC verwelkomt deze ontwikkeling en benadrukt dat de toekomst van het boksen in handen ligt van de boksbonden van alle landen.

Tot nu toe hebben slechts 26 landen, waaronder Nederland, zich aangesloten bij World Boxing, terwijl de meeste landen de IBA trouw zijn gebleven. Nederland hoopt dat de boodschap van het IOC een ommekeer zal veroorzaken en dat meer landen zich zullen aansluiten bij World Boxing.

Chelsey Heijnen is de enige Nederlandse bokser die tot nu toe een ticket heeft voor de Spelen van Parijs. Nouchka Fontijn, die in Tokio 2020 brons en in Rio de Janeiro 2016 zilver won, heeft inmiddels afscheid genomen van de sport. De Nederlandse boksbond is hoopvol gestemd dat deze ontwikkelingen het internationale boksen positief zullen beïnvloeden en kijken uit naar een spannende toekomst voor de sport.